Despre panetaje

Istoria Şniţelului



Şniţelul sau Schnitzel în germană (originalul se numeşte Şniţel Vienez/Wiener Schnitzel) este un preparat culinar din bucătăria austriacă. Şniţelul este făcut dintr-o felie subţire de carne de viţel (poate fi folosit şi pui sau porc), bătută cu ciocanul de lemn, trecută succesiv prin făină, ou şi pesmet şi apoi prăjită în ulei sau unt. Interesant este că această preparare s-a răspândit prima dată în Spania, încă din Evul Mediu, iar ulterior din Andalusia, în 1491, a ajuns pe mâinile creştinilor. De aici, reţeta a fost preluată şi de italieni.

De la Milano avea să ajungă la Viena, iar prima reţetă scrisă sub denumitrea de “Kalbsschnitzel” a apărut în 1884. Sunt însă multe poveşti legate de şniţel, mai cu seamă că acesta se prepara în diferite metode, în zone diferite, dar sub alte denumiri. “Guida gastronomica d'Italia”, apărută în 1969, susţine că feldmareşalul imperial Josef Radetzky a adus “şniţelul” din Lombardia la Viena, în anul 1857.

Atunci când trimitea rapoarte la Viena, Radetzky i-ar fi povestit împăratului Franz Josef despre preparatul denumit “Costoletta”: „Bucătăria din Milano are un preparat cu adevărat deosebit: carne de vită învârtită în ouă, pesmet şi prăjită în unt”. Astăzi, șnițelul a fost „înfiat” și preparat în felurite chipuri în țări de pe întreg mapamondul !

CRISPY KING nu vă oferă doar cele mai cunoscute rețete de pregătire a paneului. După lungi căutări și cu ambiție am reușit să dăm acestora un plus de savoare și un gust unic, adăungând la ele un amestec „secret” de ierburi aroatice și mirodenii (adică numai de noi știut! ). Totul pentru ca atunci când savurezi preparatele noastre să te simți cu adevăratspecial.


Pesmet auriu

Apare la Milano, utilizat pentru „Cataletta a la Milanese”. Se prepară din crutoane de pâine (miez și coajă), coapte sau prăjite, mărunțite în diferite granulații. Pesmetul auriu alb se prepară din pâine cu făină de grâu extrafină albă (franzelă), iar pesmetul auriu granulat din pâine cu făină integrală. Pesmetul este îmbogățit pentru savoare cu diferite condimente.

Pesmet Panko

Apare în perioada medievală, în Japonia, utilizat pentru prepararea „tokatsu”. Se prepară din miez de pâine albă din făină de grâu, uscată prin electrocutare. Rezultă un produs cu textură ușoară și aerată de fulgi. Pesmetul care conține și coajă se numește „panko bronz”. În panko se mai adaugă pentru un gust special și alte mirodenii, verdețuri sau parmezan.
I. PANETĂRI CU PESMET PENTRU CRUSTĂ CROCANTĂ (Panada Milanesa)
TIP PANETARE DESCRIERE VARIANTĂ GASTRONOMICĂ UTILIZARE
PESMET

AURIU

Apare la Milano, utilizat pentru „Cataletta a la Milanese”. Se prepară  din crutoane de pâine (miez și coajă), coapte sau prăjite, mărunțite în diferite granulații. Pesmetul auriu alb se prepară din pâine cu făină de grâu extrafină albă (franzelă), iar pesmetul auriu granulat din pâine cu făină integrală. Pesmetul esste îmbogățit pentru savoare cu diferite condimente, verdețuri sau parmezan. PESMET AURIU ALB Pui, vită, porc
PESMET AURIU GRANULAT Porc
PESMET AURIU CU VERDEAȚĂ Carne tocată
PESMET AURIU CU PARMEZAN Pui
PESMET

PANKO

Apare în perioada medievală, în Japonia, utilizat pentru prepararea „tokatsu”. Se prepară din miez de pâine albă din făină de grâu, uscată prin electrocutare. Rezultă un produs cu textură ușoară și aerată de fulgi. Pesmetul care conține și coajă se numește „panko bronz”. În panko se mai adaugă pentru un gust special și alte mirodenii, verdețuri și parmezan. PESMET PANKO ALB Pui, vită
PESMET PANKO BRONZ Porc
PESMET PANKO CU VERDEAȚĂ Carne tocată
PESMET PANKO CU PARMEZAN Pui
II. PANETĂRI CU FĂINĂ DE PORUMB PENTRU CRUSTĂ CROCANTĂ
TIP PANETARE DESCRIERE VARIANTĂ GASTRONOMICĂ UTILIZARE
MĂLAI Făină de porumb (polenta sau mălai) apare în bucătăria amerindiană și se consuma sub forma unui terci. Ideea panetării cu făină de porumb apare în Spania și Portugalia. Pentru panetare, în mod uzual, este folosită făina de porumb galbenă și mai puțin cea albă, folosită în gastronomia italiană pentru polenta. Cele mai multe panetări sunt pentru rețete care conțin carne de pește. MĂLAI GALBEN Pui, pește
MĂLAI ALB Dulciuri
FULGI DE PORUMB Pui, pește
FULGI DE PORUMB DULCE Pui, dulciuri
III. ÎMPACHETĂRI CU ALUAT DE FĂINĂ PENTRU CRUSTĂ  PUFOASĂ
TIP PANETARE DESCRIERE VARIANTĂ GASTRONOMICĂ UTILIZARE
ALUAT

RUSTIC

Făina din diferite cereale, amestecată cu oul bătut reprezintă, poate, cea mai uzuală rețetă de aluat a lumii. În funcție de cantitatea procentuală a celor două componente, se poate obține un aluat gustos folosit și la împachetarea cărnii, legumelor sau fructelor. ALUAT RUSTIC SIMPLU Pește, legume
ALUAT ASIATIC Fructe, dulciuri
ALUAT PARIZIAN Șnițel parizian
ALUAT

CU SEMINȚE

La împachetările în aluat tradițional (rustic) poate fi adăugat un strat de semințe, care pe lângă aportul lor nutritiv, conferă aluatului pufos și abilitățile sau calitățile unei cruste crocante.  ALUAT RUSTIC CU SUSAN Pui
ALUAT RUSTIC MIX DE SEMINȚE Pui, porc
ALUAT RUSTIC MIX DE ARAHIDE Dulciuri, fructe
ALUAT

TEMPURA

Este un aluat ușor și crocant, care deși este numit „japonez”, acesta a fost adus în Japonia de negustorii portughezi creștini pentru a fi utilizat în zilele de post. Pentru a da o crustă cărnii de pește sau legumelor. Preparatul se realizează cu apă, gheață și făină de grâu. ALUAT TEMPURA TRADIȚIONAL Fr.de mare, legume
ALUAT TEMPURA CU OU Fr.de mare, legume
ALUAT TEMPURA CU FĂINĂ OREZ Fructe, dulciuri
IV. GRATINĂRI CU SOS ALB BECHAMEL PENTRU CRUSTĂ FINĂ
TIP PANETARE DESCRIERE VARIANTĂ GASTRONOMICĂ UTILIZARE
SOS ALB BECHAMEL Sosul bechamel sau „marele sos alb al bucătăriei” a fost creat de Louis de Bechameille, marchiz de Nointell (1603-1703). Rețeta originală constă în prepararea unui sos fin de făină și unt (roux sau rântaș alb) la care se adaugă treptat și atent lapte (pentru a nu se crea cocoloașe). Ulterior, rețetei originale i-au fost adăugate mai multe ingrediente pentru diversificarea gustului și pentru o savoare specifică. Cele mai multe rețete conțin și un adaos de sare, piper alb și nucșoară măcinată. BECHAMEL ORIGINAL Pui
BECHAMEL CU MUȘTAR Pui, porc, vită
BECHAMEL CU CHEDDAR Pui
BECHAMEL MORNAY Pui, porc, vită
BECHAMEL CU BERE Pui, porc, vită
BECHAMEL CU FĂINĂ MOZAIC Pui, porc, vită
BECHAMEL CU FĂINĂ DE OREZ Dulciuri